Articol.co.ro
Beneficiile educatiei Montessori
Educatia Montessori dateaza din 1907, cand Maria Montessori a deschis Casa Copiilor intr-un cartier sarac al Romei. Principiile sale unice au provocat interesul educatorilor din intreaga lume, iar in urmatoarele decenii acestea au fost raspandite pe toate continentele.
Metoda Montessori este o abordare educationala bazata pe copil, pe observatiilor stintifice ale acestora de la nastere pana la maturitate. A fost testata in timp, cu peste 100 de ani de succes in diverse culturi din intreaga lume. Este o metoda prin care copilul este vazut ca o persoana ce doreste sa cunoasca tot mai mult, fiind capabila sa initieze procesul de invatare intr-un mediu pregatit si sustinut. Abordarea in sine, valorizeaza spiritul uman si dezvoltarea copilului pe toate planurile – fizic, social, emotional si cognitiv.
Educatia Montessori ofera copiilor oportunitatea de a-si dezvolta potentialul in timp ce pasesc in lume in calitate de cetateni angajati, competenti, responsabili si respectabili, cu o intelegere si apreciere asupra faptul ca invata pentru ei insisi nu pentru altii.
Printre beneficiile acestei metode de invatare se numara:
- Fiecare copil este valorizat in mod unic pentru ca este un individ unic. Copiii invata in moduri diferite, de aceea trebuie incurajati sa invete in propriul ritm.
- Incepand de la o varsta frageda, copiii deszvolta abilitati de ordonare, coordonare, concetranre si independenta. Design-ul clasei, materialele si rutina zilnica sprijina individul sa devina autodidact in actul de invatare.
- Elevii fac parte dintr-o comunitate apropiata, bazata pe grija si respect fata de cel de alaturi.
- Elevii se bucura de libertate dar au si limite. Satisfactia interna conduce curiozitate si interesul copilului, iar de aici rezulta un act de invatare eficient.
- Elevii sunt sprijiniti sa devina cautatori activi de informatii noi
- Auto-corectia si autoevaluarea fac parte integrata din activitati. Pe masura ce se maturizeaza, elevii invata sa priveasca critic propria activitate, devenind astfel capabili sa recunoasca greseli si sa le corecteze.
Avand in vedere libertatea si sprijinul in a pune intrebari, de a cerceta in amanunt un anumit domeniu, copiii devin increzatori, entuziasti si autodidacti. Sunt capabil sa gandeasca critic, sa colaboreze si sa actioneze cu indrazneala – un set de competente absolut necesar in vremurile pe care le traim.