Articol.co.ro
Care sunt riscurile dependentei de cofeina
Cofeina
Dimineata, o ceasca de cafea, una de ceai negru sau verde ne ajuta sa ne enrgizam si sa ne punem in miscare, iar uneori ne bucuram de ritual in sine, pentru ca la o cafea se leaga discutiile si ne relaxam alaturi de prieteni si familie si ea reprezinta chiar si un pretext pentru o intalnire.
Cofeina continuta de aceasta bautura ne este de ajutor in anumite situatii, insa daca depasim o anumita cantitate si consumam mai multe cesti pe zi, acest lucru poate deveni daunator pentru sanatate.
Multe persoane sunt dependente de cofeina fara sa fie constiente de acest lucru si asta nu inseamna doar ca beau prea multa cafea, ci din aceasta categorie fac parte si cei care consuma ceai verde sau negru, ciocolata sau bauturi bogate in cofeina, precum cola sau energizante. Aceasta situatie poate conduce la numeroase deficiente de sanatate, precum:
Tulburari de somn si oboseala cronica
Multe persoane tinere se confrunta cu niste stari permanente de oboseala, pe care acestea cred ca le pot combate prin consumul de cofeina. Totusi, aceste stari se pot instala pentru ca organismul devine imun la efectele cofeinei si nu mai raspunde asa cum ne asteptam la aceasta. De asemenea, consumul de cafea dupa ora 4 conduce la lipsa somnului in timpul nopti, la stari de anxietate si nervozitate excesiva, iar diminetile ne vom simti epuizati si neodihniti.
Tulburari digestive
Prea multa cafea consumata conduce la anumite afectiuni ale mucoasei stomacului si a intestinelor, care in timp pot evolua in ulcer, gastrita sau colita. Persoanele care deja sufera de aceste afectiuni nu ar trebui sa consume cofeina deloc, pentru ca ea va agrava situatia.
Cresterea colesterolului
Nu multa lume stie ca exista un raport intre cofeina si nivelul de colesterol din sange, acesta fiind influentat de cantitatile de cofeina ingerate. Cafeaua in exces ofera si acest risc si de aceea este bine sa evitam sa consumam mai mult de doua cesti pe zi.
Cresterea tensiunii arteriale
Cofeina care se regaseste in cafea, ceaiuri si alte alimente si bauturi contribuie la cresterea tensiunii arteriale si este recomandata hipotensivilor, pentru reglarea tensiunii. De aceea persoanele care au in general o tensiune arterial ridicata ar trebui sa evite consumul de cafea.