Articol.co.ro
Hummus: nutritie si beneficii pentru sanatate
Continutul nutritional al humusului depinde de marca specifica care se cumpara, deci este important sa se verifice eticheta
In functie de obiectivele de sanatate ale unei persoane si de nevoile alimentare, humusul poate fi un aliment sanatos.
Ce este hummusul?
Hummus este o reteta veche din Orientul Mijlociu, facuta din naut. De obicei contine agenti aromatizanti suplimentari – de obicei tahini, suc de lamaie, sare si un ulei. Multe tipuri de hummus includ ingrediente suplimentare, cum ar fi ardeiul rosu, usturoiul macinat sau nucile.
Continutul nutritional
Continutul nutritional al humusului depinde de marca specifica care se cumpara, deci este important sa se verifice eticheta. Unele produse contin mult mai mult sodiu decat altele. O portie tipica de 100 grame (g) de hummus va contine de obicei:
- 214 calorii;
- 10,71 g de proteine;
- 8,93 g de grasime;
- 28,57 g carbohidrati;
- 7,1 g de fibre;
- 3,57 g zahar;
- 71 miligrame (mg) de calciu;
- 2,57 de fier;
- 607 mg sodiu.
Acest lucru face ca hummusul sa fie un aliment moderat cu grasimi, deci poate face parte dintr-o dieta saraca in grasimi. Este, de asemenea, un aliment relativ bogat in proteine, in special pentru persoanele care urmeaza diete vegetariene.
Cu toate acestea, este bogat in sodiu, putand prezenta un risc pentru persoanele care urmeaza diete cu continut scazut de sodiu.
Beneficii pentru sanatate
Hummus ofera o serie de beneficii potentiale pentru sanatate, inclusiv:
O dieta nutritionala densa
Hummus este bogat in mai multi nutrienti importanti, inclusiv fibre si proteine. Un studiu explica faptul ca persoanele care mananca naut sau hummus mananca mai multe fibre, grasimi nesaturate, vitamine antioxidante, magneziu, potasiu si fier.
Acest lucru ii poate ajuta pe oameni sa isi gestioneze mai bine greutatea si dieta, imbunatatind potential sanatatea inimii si reducand riscul de diabet de tip 2.
Cresterea aportului de proteine
Hummus este relativ bogat in proteine in comparatie cu multe alte alimente vegetariene si vegane, astfel incat consumul acestuia poate face mai usor pentru o persoana sa obtina suficiente proteine.
Acest lucru poate fi util in special pentru persoanele insarcinate sau care alapteaza, adultii cu varsta peste 50 de ani si alte grupuri care au nevoie sa-si mareasca aportul de proteine.