Articol.co.ro
Utilizarea interdictiilor: este oare necesara in cresterea si educarea copiilor?
Utilizarea interdictiilor de catre parinti este de obicei un reflex. Ei reproduc de regula interdictiile care le-au fost impuse de proprii lor parinti
Utilizarea interdictiilor de catre parinti este de obicei un reflex. Ei reproduc de regula interdictiile care le-au fost impuse de proprii lor parinti. De asemenea, interdictiile pot fi si din cauza fricii ca, cel mic se poate rani, de exemplu, cazand de pe canapea. Unii parinti interzic si folosirea anumitor obiecte, deoarece se tem ca s-ar putea deteriora sau, pur si simplu, pentru ca se tem de judecata altora. Prin urmare, mai multe interdictii nu raspund nevoilor copiilor, ci mai degraba ale parintilor.
Utilizarea interdictiilor – rolul si importanta acestora
Interdictiile ar trebui sa vizeze:
-
siguranta unui copil mic;
-
ajutarea dezvoltarii unei relatii bune cu ceilalti (de exemplu, nu trebuie sa loveasca, nu trebuie sa tipe la ceilalti din jur)
-
respectarea mediului (de ex. nu se arunca jucariile, nu se arunca mizeriile pe jos).
-
oferirea unor instructiuni pozitive copilului, evitandu-se pe cat posibil negatia.
-
evitarea plasarii interdictiei care daunează nevoilor de baza ale copilului: nevoia de a se deplasa, de a explora si de a decide lucruri. Atunci cand un copil este impiedicat sa faca ceea ce ii place sa incerce tot timpul, nu invata sa gandeasca si sa ia decizii pentru sine.
Un copil care are multe interdictii asa ca poate, de asemenea, sa experimenteze o stare de stres si sa se implice in comportamente mai dificile (plans, crize), deoarece experimenteaza frustrari si nu stie sa le exprime.
Desigur, utilizarea mai putinor interdictii nu inseamna a lasa copilul sa faca tot ce vrea el. Este normal ca parintii sa impuna reguli, dar cu toate acestea, este nevoie de o mai buna intelegere a nevoilor celui mic. Parintii ar putea adapta anumite reguli pentru a raspunde nevoilor micutului.
Copiii au nevoie sa exploreze lumea din jurul lor, au nevoie sa isi teste limitele si sa descopere ce pot si ce nu pot face. Rolul parintelui este acela de a-l indruma pe copil, de a fi langa el pentru a evita o accidentare grava si de a-l sustine in demersurile pe care le face in dorinta de a-si dobandi personalitatea si autonomia.
Important de retinut:
-
Anumite interdictii raspund nevoilor adultilor mai mult decat ale copiilor.
-
Interdictiile ar trebui sa pastreze un copil in siguranta, fara a-i impiedica nevoia de a explora.
-
Intelegerea mai buna a nevoilor copilului poate ajuta la utilizarea a unui numar redus de interdictii.