Articol.co.ro
SPUMA POLIURETANICA – Descriere si proprietati
- Ce este spuma poliuretanica?
Spuma din poliuretan cu celule inchise este un “material al viitorului” si asigura o izolatie termica excelenta.
Spuma poliuretanica este un material sintetic multi-functional, care poate fi utilizat pentru montarea, umplerea, izolarea termica si fonica, etansarea, fixarea, lipirea, fasonarea, calafatuirea rosturilor de dimensiuni mici si mari din beton, tencuiala, caramida, scanduri pentru pardoseli, sticla sau lemn.
Componenta de baza a spumelor poliuretanice sunt poliuretanii, o familie de polimeri, care ofera numeroase avantaje tehnice
Prin pulverizare se creeaza un strat cu integritate mare, eliminand riscul de punti termice. In plus, stratul de spuma poliuretanica, format din celule inchise, nu absoarbe umezeala.
Spuma are o performanta mult mai buna de izolare termica in comparative cu materialele traditionale.
Acest lucru rezulta din faptul ca agentul de pulverizare-spuma de expandare este un produs, care, spre deosebire de aer, nu include vapori de apa, un factor care afecteaza in mod semnificativ performanta termica.
Structura din spuma de poliuretan cu celule inchise, elimina libera circulatie a gazului dintre celule, si astfel – fenomenul de transfer de caldura prin convectie.
- Avantajele poliuretanului
Izolatia cu spuma poliuretanica este mult mai eficace decat vata (minerala, sticla), sau polistirenul. Vata minerala de sticla si alte materiale izolante au un defect serios: Colectia de umiditate (condens) din fibre, care rezulta in fluxul de energie termica creste si, prin urmare, materialul de izolare termica scade. Umiditatea prezenta pentru o perioada lunga de timp, poate duce la distrugerea materialului izolant, fenomenele de condensare, iarna, atunci cand se inregistreaza diferente mari de temperatura cauzeaza acumularea lenta de umiditate, apa si duce la scaderea calitatii izolarii termice. Reducerea eficientei materialului folosit pentru izolatie combinata cu umezeala poate duce la mucegai.
Cea mai buna metoda de a reduce absorbtia de umiditate in izolarea termica a acoperisului (mansarde), in cladiri, este izolatia cu spuma poliuretanica.
Spuma poliuretanica rigida este produsa prin amestecare, in conditii controlate, a doua ingrediente organice. Crearea corecta a unei structuri este esentiala pentru atingerea performantei relevante de spuma, celule mici, inchise care contin un agent de spumare, cu o conductivitate termica scazuta si o rezistenta mecanica adecvata.
Produsul astfel obtinut umple spatiile de izolat creand in acelasi timp o bariera termica si prin consolidarea mecanica a structurii.Acest lucru ofera rigiditate structurala, evitarea contractiilor si extinde durata de viata.
Adera excelent la materialele frecvent utilizate in constructii, adera la orice substrat (hartie, asfalt, beton, ipsos, ciment, lemn, PAL, otel). Nu are nevoie de sistem de fixare mecanica sau de adezivi speciali.
Previne dezvoltarea de ciuperci si bacterii; Produsul este rezistent la atacul rozatoarelor si a insectelor.
Rezistenta mare la acizi si baze, precum si uleiuri diluate si in solventi. Rezistenta mecanica buna in raport cu densitatea sa.
Viteza de executie si de mobilitate, capacitatea de a trece rapid la orice lucrare, fara necesitatea de a transporta si stoca produse voluminoase, caracteristici generale ale altor material izolante.
- Proprietatile fizice si tehnice ale spumei poliuretanice
- izolatie excelenta – la o densitate de 40kg/m3, doar 4% din volum este un solid, 96% din parametrii de izolare determina coeficientul de conductivitate termica mai mic de 0,020 W/mK
- are densitate mica, materialul are greutate scazuta si reduce costurile de transport si de instalare
- rezistenta mecanica ridicata – valori ridicate ale parametrilor mecanici de spuma rigida PUR / PIR, de exemplu, compresia, forfecare si ruptura
- compatibilitatea cu cele mai multe materiale comune in constructii
- capacitatea de a procesa intr-un proces continuu si spray-in-situ sau injectare
- aderenta foarte mare asigura o legatura puternica cu majoritatea materialelor de constructii
- absorbtie redusa de apa si permeabilitate la vaporii de apa
- rezistenta la ciuperci, mucegai si rozatoare
- rezistenta chimica pentru a dilua lichide alkaline, acizi si solventi organici
- rezistenta la foc – spuma poliuretanica are o rezistenta sporita la foc si in unele cazuri poate ajunge chiar la parametrii de inflamabilitate.
Spuma poliuretanica se aplica prin pulverizare cu ajutorul unui dispozitiv de inalta presiune. Ca urmare se realizeaza o excelenta izolatie termo si hidro. (0.020 – 0.025 W/mK).
Materia prima pentru obtinerea spumei din poliuretan este petrolul, dar, de asemenea si resurse regenerabile, precum sfecla de zahar, porumb sau cartofi. Spuma rigida de poliuretan este formata prin reactia chimica a materiilor prime lichide cu adaos de agenti de expandare. Ca agent de expandare este utilizat in principal CO 2 , rar HCFC.
- Aplicatii ale spumei poliuretanice
- Izolarea termica a acoperisurilor – spuma poate fi aplicata pe diferite substraturi (de metal, beton, tabla, faianta, gudron), si, prin urmare, este aplicabila atat pe suprafate noi , precum si in renovari.
- Acoperisuri si mansarda – spuma poliuretanica este ideal adaptata pentru mansarda, permite izolarea perfecta a podelei din interior, chiar si in locurile greu accesibile.
- Izolarea termica de hale industriale – viteza de executie si excelente proprietati de izolare pentru instalatiile industriale mari.
- Izolarea termica a cladirilor realizate din tabla trapezoidala – aderenta foarte buna a poliuretanului la diferite substraturi
- Izolarea termica a depozitelor frigorifice, containere frigorifice.
- Izolarea termica a partitiilor verticale si orizontale – spuma poliuretanica umple tot spatiul din compartiment.