Articol.co.ro
Beneficiile nucilor caju – cat de sanatoase sunt?
Nucile caju sunt bogate in nutrienti si compusi vegetali ceea ce le face foarte usor de integrat in multe feluri de mancare
Nucile caju sunt bogate in nutrienti si compusi vegetali ceea ce le face foarte usor de integrat in multe feluri de mancare. La fel ca multe oleaginoase, nucile caju sunt, de asemenea, bogate in fibre, proteine si grasimi sanatoase asa ca nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata.
Cele mai cunoscute beneficii pentru sanatate
-
imbunatateste sanatatea inimii – nucile caju sunt o sursa excelenta de grasimi de care organismul are nevoie pentru a produce acizi grasi vitali pentru dezvoltarea creierului si coagularea sangelui. Grasimile mononesaturate (MUFA) si grasimile polinesaturate (PUFA), sunt benefice pentru inima si ajuta la reducerea colesterolului rau (colesterol LDL).
Colesterolul LDL, adesea cauzat de consumul de grasimi saturate, reprezinta o amenintare majora pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Consumul de nuci caju contribuie la cresterea nivelul de colesterol HDL reducand in acelasi timp nivelul trigliceridelor, precum si valoarea tensiunii arteriala;
-
ajuta la pierderea in greutate – grasimile din caju favorizeaza valorile colesterolului bun, iar continutul bogat in proteine si fibre ofera o senzatie de satietate ceea ce ajuta la reglarea dietei, favorizand pierderea in greutate;
-
intareste imunitatea – nucile caju sunt bogate in zinc ceea ce contribuie la stimularea sanatatii generala a organismului prin cresterea si intarirea imunitatii;
-
imbunatateste sanatatea oaselor si a cavitatii bucale – continutul de fosfor este esential pentru dezvoltarea dintilor si a oaselor. Fosforul ajuta, de asemenea, organismul sa asimileze mult mai bine proteinele;
-
imbunatateste sanatatea ochilor – un alt beneficiu al consumului nucilor caju este ca ajuta la intarirea si refacerea sistemului ocular. Nucile de caju au un continut bogat de zeaxantina si luteina care protejeaza ochii de razele UV. Acesti antioxidanti actioneaza ca un scut de protectie, protejand ochii de lumina suparatoare. In plus, reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta (AMD) si cataracta.
Nucile caju sunt extrem de benefice pentru organismul. Fiind bogate in nutrienti, acestea nu ar trebui sa lipseasca de la nicio masa. Cu toate acestea, inainte de a include caju in dieta ar trebui consultat medicul pentru a nu exista riscul dezvoltarii unei alergii.