Articol.co.ro
Broccoli – alimentul minune care distruge celulele canceroase
Broccoli, pe langa faptul ca ofera nutrienti benefici organismului, contine si un compus care poate fi folosit in dezvoltarea noilor tratamente pentru cancer
Broccoli, pe langa faptul ca ofera nutrienti benefici organismului, contine si un compus care poate fi folosit in dezvoltarea noilor tratamente pentru cancer. Cercetatorii de la Universitatea din Hiroshima au descoperit mecanismul prin care acest compus distruge celulele canceroase.
Agent anticancer
Compusul se numeste DIM – 3,3′- diindolilmetan si ceea ce face este sa provoace moartea controlata a celulelor canceroase, ca si cum organismul insusi le-ar distruge. Acest compus se gaseste in principal in broccoli.
Cum ataca DIM celulele tumorale?
Cercetatorii au descoperit ca aceasta substanta chimica din broccoli dauneaza membranei nucleare a celulei. Membrana nucleara protejeaza toata informatia genetica a celulei.
Odata ce materialul genetic este replicat, acest invelis nuclear se desparte, ducand la aparitia a 2 noi celule. Acelasi lucru este valabil si pentru celulele canceroase, pe care le ajuta sa se raspandeasca.
Din fericire, natura a creat mecanisme pentru a preveni supravietuirea acestor celule anormale. Acest lucru se realizeaza printr-un proces de recuperare numit autofagie.
Celula se descompune si distruge proteinele vechi, deteriorate sau anormale, precum si alte substante din citoplasma sa. Odata distruse, le „mananca” pentru a castiga energie. Cand regenerarea celulara nu este posibila, are loc moartea programata numita apoptoza.
Multe medicamente anticancer citotoxice actioneaza prin inducerea apoptozei.
- Imbunatatirea abordarilor terapeutice in cancer
Rezultatele sugereaza ca aceasta substanta chimica din broccoli poate fi folosita pentru a ataca membrana nucleara a celulelor canceroase, provocand astfel moartea programata. In mod surprinzator, acest compus ataca doar celulele canceroase si nu afecteaza celulele sanatoase din organism.
Explicatia este ca provoaca apoptoza numai in celulele care se divid si se inmultesc rapid, ceea ce este valabil mai ales pentru celulele canceroase.
- Actiunea chimiopreventiva a broccoli
Nu este prima data cand se studiaza potentialul anticancerigen al broccoli. Acesta ofera si chimioprotectie – protectie generala impotriva agentilor chimici care pot stimula aparitia tumorilor.
Glucozinolatii continuti in broccoli activeaza sistemul imunitar in directia eliminarii celulelor tumorale. Consumul regulat de broccoli creste cu 50% activitatea „ celulelor ucigase naturale ” care lupta impotriva cancerului.
Broccoli regleaza nivelul de estrogen din sange, ajutand astfel la prevenirea cancerului de san asociat cu un nivel ridicat al acestui hormon. Consumul de legume crucifere cel putin o data pe saptamana reduce riscul de cancer de san cu 17%.