Articol.co.ro
Preeclampsia si complicatiile acesteia in timpul sarcinii
Daca femeia se afla la prima sarcina, a suferit anterior de hipertensiune arteriala sau de boli de rinichi sau daca rudele ei au suferit de preeclampsie, riscul aparitiei acesteia va fi mai mare
Preeclampsia este o complicatie a sarcinii care poate duce la afectiuni mai grave, daca nu este tratata corespunzator si la timp. Afecteaza 5 pana la 8% dintre femeile insarcinate si poate fi foarte periculos pentru ele si pentru bebelusii lor. Preeclampsia incepe de obicei in ultimul trimestru.
Acest lucru nu impiedica aparitia acesteia in timpul nasterii, precum si in a doua jumatate a sarcinii sau dupa nastere, in primele saptamani. Aceasta problema poate fi usoara sau mai grava. De asemenea, daca nu este tratata corespunzator si la timp, preeclampsia poate duce la complicatii mai grave, cum ar fi eclampsia sau sindromul HELLP.
De ce apare preeclampsia?
Preeclampsia este cauzata de o scadere a alimentarii cu sange a placentei. Placenta nu se implanteaza corect in peretii uterului, iar arterele din aceasta zona nu se dilata asa cum ar trebui. In plus, hipertensiunea cronica si diabetul pot reduce, de asemenea, aportul de sange catre placenta. Exista profesionisti care cred ca preeclampsia, daca apare, apare la inceputul sarcinii, chiar daca simptomele apar mai tarziu.
Factori de risc pentru preeclampsie
O serie de factori pot promova, de asemenea, dezvoltarea preeclampsiei. Daca femeia se afla la prima sarcina, a suferit anterior de hipertensiune arteriala sau de boli de rinichi sau daca rudele ei au suferit de preeclampsie, riscul aparitiei acesteia va fi mai mare.
La fel, femeile cu sarcini multiple, care au avut hipertensiune gestationala sau preeclampsie in sarcinile anterioare, sau care au un IMC de 30 sau mai mult, sunt, de asemenea, mai susceptibile sa o dezvolte. Femeile insarcinate cu varsta sub 20 sau peste 40 de ani pot dezvolta mai usor aceasta afectiune. Medicii, prin vizite prenatale obisnuite vor cere urmatoarele:
- Masurarea tensiunii arteriale;
- Un test al nivelului de urina;
- Analize de sange.
In plus, exista si alte modalitati de a controla aparitia acestei probleme si anume:
- Testele de coagulare a sangelui si de monitorizare a functiei rinichilor;
- Ecografie;
- Efectuarea unei ecografii Doppler.
Indiferent de executarea acestor teste, nu exista o modalitate sigura de a evita aparitia acestei afectiuni si asta din cauza ca nu toti factorii care contribuie la aparitia problemei pot fi controlati.