Articol.co.ro
Remedii naturiste cu florile de iasomie
Iasomia, sau regina florilor asa cum este denumita in medicina traditionala, este un arbust care provine din Caucaz si care face flori de un alb pur, cu un miros intens, fiind considerata de locuitorii caucazieni o planta sacra.
Iasomia contine foarte multi compusi activi cu beneficii active si dovedite pentru sanatate, astfel incat ceaiul, uleiul esential si vinul de iasomie sunt apreciate si recomandate de medici impotriva a zeci de afectiuni. Inainte de a folosi remediile cu iasomie in scop terapeutic, este bine ca pacientii sa stie care sunt principalele ei beneficii.
Efecte pozitive ale iasomiei pentru sanatate
Iasomia este un antispastic excelent al musculaturii netede, un excelent antibacterian si expectorant, de aceea este folosita indeosebi in ameliorarea tulburarilor respiratorii, in caz de dispnee, bronsite, raguseala, tuse sau laringita.
Florile de iasomie combat retentia de lichide, ajuta la reglarea metabolismului dupa o perioada mai lunga de convalescenta, regleaza totodata si ciclul menstrual si normalizeaza tensiunea arteriala. Mai mult decat atat, iasomia calmeaza durerile si mareste secretia acida a stomacului, fiind ideala in tratarea gastritelor hipoacide.
Ceaiul de iasomie este recomandat pentru diabetici sau pentru cei predispusi la aceasta afectiune deoarece regleaza nivelul de zahar din sange si ajuta la formarea insulinei in corp. Iasomia are si efecte antitermice, antiinflamatorii si antivirale. Bolnavii de guta pot consuma ceai de iasomie pentru a elimina excesul de acid uric din sange.
Din punct de vedere al contraindicatiilor, iasomia nu este indicata femeilor insarcinate, pentru ca poate afecta evolutia naturala a fatului, dar si in cazul femeilor care alapteaza, deoarece compusii activi care se transmit prin lapte provoaca in cazul bebelusilor dereglari in dezvoltarea naturala a sistemului imunitar. Ceaiul de iasomie nu trebuie consumat pe stomacul gol deoarece poate produce ulcer gastric sau duodenal, dar nici inainte de culcare, deoarece poate produce efecte de insomnie.
In concluzie, uleiul esential de iasomie este folosit indeosebi pentru proprietatile antispasmodice, antidepresive, antiseptice si expectorante, dar mai ales pentru efectele sedative, afrodisiace si cicatrizante. Uleiul esential de iasomie alunga depresia si contribuie la inducerea unei stari de relaxare profunda a corpului si a mintii.