Articol.co.ro
Simptomele mastitei – cum recunosti si cum tratezi aceasta afectiune?
Diagnosticul de mastita se pune de catre un medic in urma examenului fizic si a altor investigatii recomandate
Mastita este o afectiune caracteristica femeilor care alapteaza, ce se manifesta in aceasta perioada, iar studiile arata ca 3% din femeile ce alapteaza sunt predispuse sa faca mastita. Aceasta afectiune apare cand sanii plini cu lapte nu sunt goliti la fiecare supt.
Acestia pot deveni durerosi si grei. Mastita apare, insa, si in urma unei infecti bacteriene, cand sanul sau mamelonul prezinta o crapatura sau o iritatie, cauzata de Stafilococul auriu sau de streptococi.
Cand mastita nu este asociata cu alaptarea, poate fi cauzata de o infectie in organism cu un virus sau o bacterie, de fumat, de piercinguri nesterilizate, de purtarea hainelor foarte stramte pe corp si de alte afectiuni precum TBC sau sifilis.
Simptome si factori de risc ale mastitei
Cei mai importanti factori de risc pentru aparitia mastitei includ:
-
diabet zaharat;
-
episoade mai vechi de mastita;
-
afectiuni care sunt caracterizate de o imunitate scazuta;
-
purtarea sutienelor mult prea stranse.
Simptomele mastitei includ:
-
inrosirea sanului;
-
aparitia durerii la nivelul sanului;
-
marirea in volum a sanului;
-
febra sau modificarea temperaturii corporale;
-
senzatia de greutate a sanului;
-
ameteala usoara;
-
dureri de cap;
-
stare de greata si de frisoane.
Cum este diagnosticata mastita?
Mastita poate fi diagnosticata prin:
-
investigatii radioimagistice si de laborator, ce includ mamografia mamara, care poate face diferenta dintre mastita si un abces mamar;
-
examenul fizic propriu-zis si anamneza.
Diagnosticul de mastita se pune de catre un medic in urma examenului fizic si a altor investigatii recomandate. De cele mai multe ori, nodulii dispar o data cu tratamentul de mastita. Se pot distinge mai multe tipuri de mastite:
-
acuta;
-
cronica;
-
carcinomatoasa;
-
garnulomatoasa.
Tratamentul pentru mastita este recomandat in primul rand de medic. Se va face golirea sanului si alaptarea in mod regulat, incepand cu sanul sanatos si continuand cu cel suferind. Daca durerea este insuportabila pentu mama, se va recurge la golirea sanului cu o pompa manuala, dar si la aplicarea compreselor reci. Alaptarea nu se intrerupe decat la recomandarea medicului.