Articol.co.ro
Care sunt beneficiile uleiului din ficat de cod?
Uleiul din ficat de cod este o sursa excelenta de substante nutritive si poate avea unele proprietati terapeutice importante
Uleiul din ficat de cod este uleiul extras din ficatul codului Atlantic. Este luat in mod obisnuit ca supliment alimentar si este plin de nutrienti. Este una dintre cele mai bune surse de omega 3 acizi grasi (EPA si DHA) si contine cantitati relativ mari de vitamina A si vitamina D.
Concentratia exacta de substante nutritive din uleiul de ficat de cod depinde de specia de cod, din care provine uleiul. Ficatul de cod a fost folosit pentru prima data in medicina in 1789, pentru tratarea reumatismului, urmat de rahitism in 1824. Pana in anii 1930, acesta a fost dat frecvent copiilor pentru a ajuta la prevenirea rahitismului si a altor afectiuni cauzate de deficitul de vitamina D.
Alte uleiuri de peste sunt extrase din tesutul pestelui de apa rece de mare adancime, inclusiv ton, pastrav, macrou, hering si somon. Uleiul din ficat de cod provine doar din ficatul codului. Contine mai putini acizi grasi omega-3 decat uleiurile obisnuite de peste, dar mai multe vitamine A si D.
Posibile beneficii ale uleiului de ficat de cod pentru sanatate
Uleiul din ficat de cod este o sursa excelenta de substante nutritive si poate avea unele proprietati terapeutice importante.
Se crede ca ajuta la ameliorarea rigiditatii articulatiilor asociate artritei, are un efect pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare si ajuta la repararea dintilor, unghiilor, parului si pielii deteriorate. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra toate aceste afirmatii.
Ulei din ficat de cod si vitamina D
Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai bogate surse de vitamina D disponibile. Expunerea la soare este, de asemenea, importanta, deoarece organismul nu poate obtine toate nevoile sale de vitamina D din surse alimentare.
Vitamina D este importanta pentru reglarea nivelului de calciu si fosfor din sange, 2 factori care sunt extrem de importanti pentru mentinerea sanatatii oaselor.
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu osteomalacia si osteoporoza. De asemenea, poate afecta riscul de cancer, diabet de tip 1 si tip 2, hipertensiune arteriala, scleroza multipla si alte afectiuni.