Articol.co.ro
Care sunt cauzele unei respiratii urat mirositoare?
Respiratia urat mirositoare, numita si halena sau halitoza, este mirosul neplacut la nivelul cavitatii bucale. Acest miros poate aparea periodic sau poate fi constant, in functie de cauza care l-a produs. La multe persoane, in cavitatea bucala traiesc milioane de bacterii, mai ales pe partea inferioara a limbii, iar acestea sunt cauza principala a respiratiei urat mirositoare. Gura, fiind un mediu umed si cald, este mediul ideal pentru ca aceste bacterii sa se dezvolte si sa se inmulteasca.
Unele tipuri de respiratie urat mirositoare, cum ar fi cea de dimineata, sunt considerate a fi destul de normale si nu indica alte probleme de sanatate. Acest lucru se intampla deoarece saliva care spala regula gura descompune alimentele pe timpul noptii, iar gura secreta mai putina saliva pe timpul nopti si ramane inchisa, neaerisita. Gura devine mai uscata, iar celulele moarte hranesc bacteriile, care se inmultesc si cauzeaza mirosul neplacut.
In general, respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de urmatoarii factori:
– igiena dentara precara. Periajul rar si necorespunzator si nefolosirea atei detare favorizeaza depunerea de resturi de alimente care putrezesc in interiorul gurii
– infectiile parodontale ale gingiilor
– infectii ale tractului respirator, ale gatului, sinusurilor si plamanilor
– agenti externi, precum usturoiul, ceapa, cafeaua, fumatul, tutunul de mestecat
– sindromul gurii uscate si probleme ale glandelor salivare
– boli sistemice, precum diabetul zaharat, bolile de ficat, de rinichi, bolile pulmonare, boli ale sinusurilor, boala de reflux gasto esofagian
Aveti grija de sanatatea dumneavoastra generala, insa in primul rand aveti grija de sanatatea cavitatii bucale, deoarece aceasta la randul ei se comporta ca o cauza pentru aparitia a numeroase boli. Va recomandam sa vizitati un cabinet stomatologic sector 6 pentru un consult de rutina o data la trei luni. Va recomandam cabinetul de implant dentar Bucuresti.