Articol.co.ro
Cat de periculoasa este sensibilitatea dentara?
O vizita la clinica stomatologica din sector 4, cu sediul virtual la adresa implantologiesector4.ro, si o discutie purtata cu specialistii vor lamuri pacientii asupra acestei probleme cu care se confrunta si care nu poate fi inclusa in categoria urgente stomatologice.
Sensibilitatea dentara este caracterizata de o durere scurta si ascutita resimtita atunci cand pacientii consuma alimente reci sau fierbinti. Sensibilitatea nu este numai o problema ocazionala, ci o problema zilnica, ce poate impiedica pacientii sa consume alimente reci, calde, fierbinti, prea tari sau prea dulci.
Hipersensibilitatea dentara este o problema care se dezvolta in timp si nu este o afectiune in sine, ci, mai degraba, o problema care se dezvolta din cauza retragerii gingiilor, a periajului foarte viguros al dintilor si a scrasnirii acestora.
O vizita la clinica stomatologica din sector 4, cu sediul virtual la adresa implantologiesector4.ro, si o discutie purtata cu specialistii vor lamuri pacientii asupra acestei probleme cu care se confrunta si care nu poate fi inclusa in categoria urgente stomatologice.
Cauzele sensibilitatii dentare
Sensibilitatea dentara este cel mai adesea cauzata de expunerea partii moi a dintelui, care poarta numele de dentina, la factorii externi. Dentina este strabatuta de canale ce contin terminatii nervoase si sunt pline cu fluid. De aceea, atunci cand consuma alimente foarte reci, fierbinti sau dulci, pacientii pot resimti o durere foarte ascutita, intrucat terminatiile nervoase pot reactiona prin declansarea unor senzatii bruste de disconfort.
Periajul dentar prea puternic este una dintre cele mai importante cauze ale sensibilitatii dentare. Din exces de zel si din dorinta de a avea dinti curati si imaculati, pacientii se pot spala viguros pe dinti, cauzand retractia gingivala si sensibilitate dentara. De asemenea, gingivita este o alta cauza a sensibilitatii dentare.
Urgente stomatologice | clinica stomatologica din sector 4 | implantologiesector4.ro
Cand tesutul gingival este inflamat si slabit de gingivita, pacientul va resimti sensibilitate dentara pe o suprafata mai mare din dentina de la radacina dintelui. Mai mult decat atat, bruxismul poate determina si el aparitia sensibilitatii dentare. Scrasnirea dintilor poate afecta sanatatea orala si senzatia de confort. Albirea dintilor poate fi o alta cauza a sensibilitatii dentare. Peroxidul de hidrogen si de carbamida, folosite pentru albirea dintilor, pot determina sensibilitatea la nivelul acestora.
Cum ingrijesti dintii sensibili?
Dintii sensibili trebuie ingrijiti in mod corect, trebuie spalati de doua ori pe zi cu o periuta moale, pacientii trebuie sa tina cont de alegerea unei paste de dinti adecvate si de evitarea consumului de alimente acide, prea dulci, fierbinti ori foarte reci. Se recomanda evitarea scrasnirii dintilor in timpul zilei si purtarea unei gutiere de bruxism pe timpul noptii, daca pacientul sufera de aceasta afectiune. Nu in ultimul rand, se recomanda consultul regulat la medicul dentist pentru curatarea profesionala a dintilor.