Articol.co.ro
Semintele de chimen au fost folosite inca din antichitate pentru proprietatile lor medicinale. De asemenea, ceaiul de chimen este si el binecunoscut pentru proprietatile sale antispasmodice si diuretice, fiind consumat in toata lumea pentru proprietatile sale farmaceutice.
Pentru prepararea ceaiului este nevoie de o lingurita de seminte de chimen la o cana cu apa. Se pun intr-un ibric si se incalzesc la foc mare timp de 5 secunde si apoi se adauga apa. Se lasa ceaiul sa dea in clocot si apoi se ia de pe foc, lasandu-l deoparte cateva minute, acoperit cu o farfurioara. La final, se strecoara si se serveste simplu sau cu miere.
Ceaiul este recomandat in cazul colicilor la bebelusi, stimuleaza lactatia proaspetelor mamici, amelioreaza greturile gravidelor si trateaza afectiunile respiratorii. Acesta este un foarte bun antiseptic, expctorant si emolient. De asemenea, este recomandat in caz de astm si bronsita cronica. Se bea cate o cana pe zi, dar se fac si inhalatii cu acest ceai deoarece ajuta la eliberarea cailor respiratorii si trateaza bronsita.
Este recomandat in curele de slabire. In urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia ca ceaiul de chimen are proprietatea uimitoare de a intensifica capacitatea organismului de a arde grasimile din corp cu pana la 25%. Consumat in mod regulat, sub forma de ceai, chimenul contribuie la scaderea in greutate prin arderea grasimilor, in special in zona abdomenului.
Ceaiul din seminte de chimen este un bun remediu pentru cei care sufera de balonari excesive. S-a dovedit ca, pe langa efectul antispastic, care combate „gazele”, chimenul are si efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajuta la asimilarea alimentelor indigeste. De asemenea, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice are efect in cazul dezechilibrelor in flora digestiva, diaree, toxiinfectii.
Contraindicatii:
Chimenul poate reduce nivelul de zahar din sange si din aceasta cauza poate interfera cu medicamentele impotiva diabetului, care micsoreaza si ele nivelul de zahar din sange.
Consumul excesiv de ceai de chimen poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv, cauzand spasme. De asemenea, ceaiul dulce nu este recomandat femeilor insarcinate sau persoanelor care sufera de epilepsie.