Articol.co.ro
De ce lintea este cea mai buna pentru sanatate?
Lintea este o leguminoasa foarte bogata in minerale, in oligo-elemente si proteine care pot favoriza buna functionare a organismului.
Verde, corail, rosie sau bruna… exista o multime de varietati de linte care au gusturi si un aspect diferit. Originara din Asia Centrala, lintea este o leguminoasa care prezinta numeroase beneficii pentru sanatate.
Lintea, un aliat pentru sistemul digestiv. Consumul de linte poate favoriza sanatatea cardiovasculara. Aceasta leguminoasa contine potasiu care poate stimula contractia muschilor, mai ales pe cei ai inimii. Este un mineral ce poate reduce efectele nefaste ale sarii, care poate sa fie responsabila cu o presiune arteriala ridicata. Fibrele contin si vitamina B9 care are un efect protector asupra inimii si care poate stimula formarea de globule rosii.
Iar fibrele sunt cele mai bune atunci cand vine vorba despre facilitarea tranzitului intestinal. Contine un tip de fibra care alimenteaza bunele bacterii prezente in intestin. Fibrele joaca un rol important in reglarea intestinelor noastre si in protejarea sistemului imunitar. Alimentele bogate in fibre, cum ar fi lintea, ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si activi.
Antioxidanti, minerale, fier… care sunt beneficiile lintei? Fierul este un oligoelement esential pentru buna functionare a organismului. Participa mai ales la transportararea oxigenului prin sange inspre celulele tesuturilor si ai muschilor. Dar, poate furniza si un plus de energie corpului. In caz de oboseala, se poate incorpora lintea unui fel de mancare pentru un plus de energie. Unele elemente pot favoriza si ele asimilarea fierului de catre organism. Lintea se poate combina cu unele surse de vitamina C, precum rosiile, cartofii, varza de Bruxelles pentru a ameliora absorbtia de fier.
Gratie bogatiei sale in antioxidanti, lintea lupta si contra stresului oxidativ care duce la o imbatranire prematura a celulelor. Aceasta anomalie contribuie la dezvoltarea unor boli cronice precum diabetul, cancerul, bolile inflamatorii sau boala Alzheimer.
Lintea este o sursa foarte buna de minerale. Pe langa potasiu, aceasta contine fosfor, care asigura o buna densitate minerala osoasa pentru oase si dinti puternici.
Leguminoasele pot fi o alternativa zilnica la carne. In special, lintea are o concentratie foarte mare de proteine vegetale, care pot inlocui proteinele animale continute in carnea rosie.