Articol.co.ro
.Dermatita atopica la bebelusi
Dermatita atopica la bebelusi este o afectiune care preocupa foarte mult parintii - insa cu recomandari corecte, se poate trata rapid
Dermatita atopica la bebelusi este o afectiune care preocupa foarte mult parintii – insa cu recomandari corecte, se poate trata rapid.
Dermatita atopica la copii este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii care pot aparea in primele luni de viata. Intrucat aceasta este o boala cronica, grija principala va fi prevenirea si ameliorarea simptomelor sale.
- Ce este dermatita atopica la copii?
Dermatita atopica la copii incepe de obicei intre a treia si a cincea luna de viata. In aceasta perioada, leziunile cutanate sunt mai frecvente.
Este o boala inflamatorie a pielii care se prezinta cu uscaciunea pielii ca unul dintre cele mai notabile semne la bebelusi. Aceasta conditie este de obicei insotita de prurit.
Dermatita atopica ramane activa pana la varsta de 2 ani, data la care fie se perpetueaza in timp, fie dispare. Este o boala specifica copilariei care are o anumita componenta ereditara. Din acest motiv, genetica poate fi unul dintre factorii aparitiei sale.
- Cand sa consultati un medic pediatru?
Dermatita atopica la copii nu are caracteristici specifice. Acesta variaza in functie de fiecare individ. Prin urmare, este foarte dificil de diferentiat de alte tipuri de dermatite. Doar medicul pediatru poate diagnostica dermatita atopica dupa evaluarea semnelor si simptomelor copilului.
Medicul pediatru trebuie consultat in cazul in care parintii observa unul dintre aceste simptome:
– leziuni ale pielii, in special in zona fetei si in zonele de flexie;
– evolutia leziunilor in timpul recidivelor sau mentinute in timp;
– plansul frecvent al copilului, care poate fi asociat cu prurit in zonele afectate.
- Cum se previne dermatita atopica la bebelusi?
– se spala hainele bebelusului cu detergenti blanzi;
– se evita caldura, in special aerul uscat. Pentru aceasta, este necesara eliminarea hainelor din tesaturi de lana si sintetice, precum si a anumitor fibre care promoveaza aparitia transpiratiei si, odata cu aceasta, prezenta leziunilor. Hainele de bumbac sunt preferabile.
– achizitionarea unui umidificator de camera, pentru aerul uscat;
– bai sau dusuri mai scurte – nu mai mult de 2-3 ori pe saptamana. Excesul de apa si sapun favorizeaza aparitia leziunilor. In aceasta privinta, sunt recomandate gelurile de dus cu pH acid sau ovazul;
– aplicarea cremelor emoliente de mai multe ori pe zi printr-un masaj bland pentru o absorbtie corespunzatoare a pielii.