Articol.co.ro
O alimentatie echilibrata ofera organismului nutrientii necesari pentru a functiona corect
Pentru a avea o alimentatie echilibrata ar trebui sa consumati zilnic: fructe proaspete, legume proaspete, cereale integrale, leguminoase, nuci, proteine slabe.
O persoana trebuie sa consume, in medie aproximativ 2.000 de calorii in fiecare zi pentru a-si mentine greutatea.
Pentru a avea o alimentatie echilibrata ar trebui sa consumati zilnic: fructe proaspete, legume proaspete, cereale integrale, leguminoase, nuci, proteine slabe. Numarul de calorii dintr-un produs alimentar este egal cu masura cantitatii de energie stocata. Organismul foloseste caloriile din alimente pentru mers, gandire, respiratie si alte functii importante. O persoana trebuie sa consume, in medie aproximativ 2.000 de calorii in fiecare zi pentru a-si mentine greutatea. Cu toate acestea, aportul caloric zilnic al unei persoane poate varia in functie de varsta, sex si nivelul de activitate fizica. Barbatii au nevoie, in general, de mai multe calorii decat femeile.
Sursa caloriilor zilnice este la fel de importanta ca si numarul de calorii consumate.
Ar trebui sa limitati consumul de calorii care au o valoare nutritiva mica sau deloc. De exemplu, calorii care provin de la zaharuri si grasimi solide, cum ar fi untul si zaharul.
O dieta echilibrata este importanta deoarece organele si tesuturile au nevoie de o nutritie adecvata pentru a functiona eficient. Fara o alimentatie buna, corpul este mai predispus la boli, infectii si oboseala. Copiii cu o dieta saraca pot avea probleme de dezvoltare, iar obiceiurile alimentare proaste pot crea probleme tot restul vietii.
Nivelurile ridicate de obezitate si diabet zaharat sunt efectele unei diete proaste si ale lipsei de exercitii fizice. O dieta echilibrata trebuie sa contina alimentele care au un continut scazut de grasimi si zaharuri inutile si sa fie bogata in vitamine, minerale si alti nutrienti. Urmatoarele grupuri alimentare sunt parti esentiale ale unei alimentatii echilibrate.
Fructele
Pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de hrana, fructele sunt gustoase. Alegeti fructe de sezon. Sunt mai proaspete si ofera cele mai multe substante nutritive. Fructele au un continut ridicat de zahar. Acest zahar este natural si este o alegere mai buna decat alte alimente cu zahar adaugat. Daca va urmariti aportul de zahar sau aveti o afectiune cum ar fi diabetul, ar trebui sa optati pentru fructe cu continut scazut de zahar. Persoanele care isi urmaresc si aportul de carbohidrati pot alege fructe precum pepeni sau avocado.
Legumele
Legumele sunt surse primare de vitamine si minerale esentiale. Legumele cu frunze verzi contin, in general, cea mai buna hrana si pot fi consumate la fiecare masa. Consumul variat de legume va va ajuta sa asimilati substante nutritive bogate. Exemplele de legume cu frunze verzi includ: spanacul, napi, fasolea verde, brocoli si varza.